Презентація другого тому «Ясногірський монастир у документальних джерелах середини XX – початку ХХІ століть»

Сьогодні 22 квітня відбулася презентація унікального видання – другого тому «Ясногірський монастир у документальних джерелах середини XX – початку ХХІ століть» тритомного видання «Гошівська обитель Богородиці на Ясній Горі в Карпатах» під керівництвом М. В. Кугутяка.
Серед присутніх на заході були проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ Сергій Шарин, редактор видання, професор Микола Кугутяк, Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ, Владика Володимир Війтишин, Ігумен Гошівського монастиря о.Мар’ян Гробельний. Викладачі, студенти, працівники університету та всі охочі моли змогу долучитися до участі в презентаційному заході онлайн через платформу Cisco Webex Meeting.
Другий том «Ясногірський монастир у документальних джерелах середини XX – початку ХХІ століть» містить 284 документи з новітньої історії Гошівської обителі, більшість із яких виявлено у вітчизняних архівах і вперше введено до наукового обігу. Вони розкривають маловивчені або невідомі сторінки історії Ясногірського монастиря – видатної відпустово-паломницької святині українського народу, яка після Львівського псевдособору в березні 1946 року опинилась сам на сам з більшовицьким тоталітаризмом і впродовж 1946–1950 років була в центрі духовно-світоглядної опозиції режиму, пережила його і однією з перших відродилася в незалежній Україні.
Над виданням працювали науковці Прикарпатського національного університету під керівництвом професора Миколи Кугутяка за сприяння та допомоги Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського УГКЦ Владики Володимира Війтишина, ігумена Гошівського монастиря о. Мар’яна Гробельного, львівського видавця Петра Меленя.