Екскурсія в м. Чернівці

28.02.2024 р. відбулась виїзна екскурсія в м. Чернівці магістрантів ОП “Етнологія” та студентів спеціальності “Історія та археологія” 3 і 4 курсів (бакалавр) в рамках навчальних курсів “Методика викладання етнології у вищій школі”, “Методика польових етнографічних досліджень” “Етнографічно-археологічний практикум”. Екскурсія проведена у супроводі викладачів кафедри С. Боян-Гладкої і О. Дрогобицької, ст. лаборанта Г. Микитюк. Екскурсійна робота розпочалась з Чернівецький Національний Університет ім. Юрія Федьковича, де гід ознайомила центральним корпусом Університету і музеєм етнографії та стародавньої історії (“Історична та етнографічна спадщина – частина сталого розвитку туризму на Буковині”). У музеї студенти мали можливість вивчити зразки традиційного одягу, предмети побуту буковинців, а також археологічні експозиції Буковини з найдавніших часів.
З метою вивчення побуту і культури Буковини студенти побували в Чернівецький обласний музей народної архітектури та побуту, завдяки цікавій і пізнавальній розповіді гіда, оглянули експозиції музею, відкриті етнографічні зони «Хотинщина», (Хотинський, Кельменецький, Сокирянський райони) і «Західне Подністров’я» (Кіцманський, Заставнівський, Новоселицький райони). Музейна експозиція демонструє еволюцію житла і побуту буковинців. Регіональні особливості виразно проявилися у конструкції споруд, виборі будівельних матеріалів, традиціях будівництва. Екскурсовод наголосив, що простежуються вони також в крої та оздобленні одягу, побуті, розвитку ремесел.
Крім отриманих знань, студенти отримали чимало позитивних емоцій, вражень. Було дуже цікаво, а гарна тепла погода також сприяла цьому.
Щиро дякуємо нашим студентам уродженцям м. Чернівці, гідам і всім хто долучився до сьогоднішнього дня!