Презентація монографії “Етнопериферійність” професора І. Монолатія

5 жовтня 2023 р. відбулася зустріч студентів Факультету історії, політології і міжнародних відносин (ОП «Етнологія», ОП «Політологія», «Політологія. Національна безпека» з доктором політичних наук, професором, дійсним членом Наукового товариства імені Шевченка (Історична комісія) Іваном Монолатієм, який репрезентував студентам і викладачам свою монографію «Етнопериферійність. Участь суб’єктів західноукраїнської етнополітичної сфери в міжетнічній взаємодії, міждержавних конфліктах і культурі пам’яти» (Дрогобич: Посвіт, 2022. 576 с.).
На початку презентації проф. І. Монолатій розповів про особливості західноукраїнської етнополітичної сфери, яким чином вивчення ідентичностей, потенціалів та інтерпретацій цього феномена дозволяє зрозуміти міжетнічну комунікацію, етнічну безпеку та історію регіоналістики в сучасному світі, зокрема в Україні.
Розповідь проф. І. Монолатія була присвячена питанням взаємодії етнічності і конфесійності, конфліктам і компромісам між фігурантами міжнаціональних взаємин у західному регіоні Україні, починаючи від кінця XVIII століття і до кінця Другої світової війни. Особливої уваги дослідник приділив питанням моделювання взаємин українців із поляками, євреями і німцями, які у досліджуваний у монографії період були основними етнічними спільнотами регіону, а їхні взаємини мали чимале значення для співіснування «своїх» і «чужих». Професор І. Монолатій розповів про знаних репрезентантів міжнаціонального порозуміння – поетесу Зоф’ю Марію Бессажанку, видавця Якова Оренштайна і військовика Ганса Коха – пояснюючи діалектику міжнаціональної комунікації, історіографічний доробок кількох національних історій (польської, австрійської та англомовної) у вивченні мультинаціональної історії Галичини.
Завершив свою презентацію проф. І. Монолатій роздумами про важливість використання історичних джерел у пошуковій роботі студентів-етнологів, зокрема виявлення та інтерпретування неопублікованих архівних матеріалів.
Після презентації усі охочі могли поставити проф. І. Монолатію запитання і отримати на них аргументовані відповіді.